✅Voor 23.59 bestelt, morgen gratis bezorgd

0

Your Cart is Empty

August 19, 2021 3 min leestijd

'Pijstjes, mee-eters en andere onzuiverheden is toch gewoon een kwestie van stoppen met chips, patat en chocola eten en dan ben je er helemaal van af?

Voeding wordt natuurlijk heel vaak als oorzaak genoemd voor het krijgen van puistjes, maar dat is niet zo. Er is helemaal geen bewijs dat voeding puistjes doet veroorzaken. Iedereen heeft wel eens last van puistjes in meer of mindere mate. Alle soorten en maten. Hoe ontstaan puistjes & mee-eters dan? Hieronder is een model van de huid, de gele spriet is een haar. Aan die haar vast zitten talgklieren en die produceert talg dat wordt via dat haartje die buis waar het haar eigenlijk inloopt, uitgescheiden op de huid. En komt daar te liggen om de huid soepel te houden en te zorgen dat die niet uitdroogt. Talg en Talgkliertjes zijn dus nuttig, maar hoe ontstaat daar vervolgens dan weer een puist uit ? Die talgklier produceert talg en als die te veel talg geproduceerd, dan krijg je dus eigenlijk een prop van talg en die prop van talg die breekt op een gegeven moment door de huid heen. Dan ziet die de lucht. Als die de lucht ziet dan wordt ie zwart, dan heb je een mee-eters. Maar dan heb je nog niet een puist met een witte kop. Daar heb je nog iets anders nodig en dat is de acnebacterie en daarom noemen ze ook wel acne. Die acnebacterie die hoopt zich op in de, talg, die vermenigvuldigt zich en dan komen de troepopruimer in beeld. Dat zijn de witte bloedcellen en die gaan het lichaam verlossen van de bacterie en de talg en dan krijg je een ontsteking. Dan kan pijn doen. En als je nou heel veel van die troepopruimers is bij mekaar hebt, samen met de afvalproducten van de talg en de huid, dan krijg je een puskop. Dus wat wij heel erg vies vinden, die witte kop, dat is eigenlijk helemaal niet vies, want het zijn witte bloedcellen. dat is het belangrijkste van je lichaam, je verdedigingsmechanisme.

 

Human Skin Anatomy Model - China Skin Model, Human Skin Model |  Made-in-China.com

Nou weten hoe puistjes ontstaan, maar hoe kom je van die vervelende dingen af?

Nu hoor ik je denken, dat is toch gewoon voor de spiegel gaan staan, goed kijken en flink uitknijpen? Nee dat moet je niet doen. Als je dat doet en je knijpt in die puist dan wordt het alleen maar erger. op het moment van uitknijpen, komt de puist, de talg en die ontsteking in het omliggende weefsel terecht. Dus als je een puist gaat uitknijpen, het mag wel, doet alleen maar als die er rijp is. Doe het niet te hard, heel voorzichtig of gebruik de benodigde tool voor zoals de blackhead remover deluxe bijvoorbeeld. Wegwassen dan maar met zeep? Nee, facewash dat kun je zeker doen maar doe het niet met zeep, want een zeep maakt de huid alleen maar minder vet en wat je dan gaat zien is dat die talgkliertjes nog meer talg gaan produceren en dan wordt de huid alleen maar weer vetter en dat wil je juist niet. Ga op tijd naar de huisarts, anders krijg je littekens en de huisarts kun je eventueel weer verwijzen naar de huidarts in het ziekenhuis.

Kom je er ook ooit van af?

Nou is het zo, kijk we noemen natuurlijk jeugdpuistjes wil zeggen dat het voornamelijk in de jeugd ontstaat. Meestal gaat het naar de puberteit vanzelf over. Puistjes heel veel geduld hebben, want het kan dus overgaan. Gebruik een constante skincare routine en in ieder geval niet te veel knijpen of krabbelen, want dat maakt het alleen maar erger. Jong of oud als je echt heel erg veel last heb van acne ga dan naar de huisarts, want het is goed te behandelen. Alle acneis bij iedereen te behandelen.