✅Voor 23.59 bestelt, morgen gratis bezorgd

0

Your Cart is Empty

May 17, 2021 3 min leestijd

4 Verschillende Behandelingen voor Acne

Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis/ Brandwondencentrum te Beverwijk. In dit blog bespreekt ze samen met Novela Nederland veelvoorkomende huidproblemen en betrouwbaar advies en tips over huidverzorging.

Afhankelijk van de ernst en de vorm van acne wordt er gekozen voor een bepaalde vorm van een behandeling. Bij milde acne begin je vaak met lokale therapie. Daarmee bedoel ik crèmes, gels en lotions die je op je huid smeert. En dat kan heel goed effect hebben, want het medicijn, wat in de gel of de lotion zit, komt direct op de plek waar ik wezen moet, namelijk op de huid. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je dit soort medicijnen in lotions niet alleen op een puisje moet smeren, maar op het hele gebied waar je wel eens last hebt van puistjes. Dus heb je altijd last van puistje op je voorhoofd en je neus, dan meer je hele voorhoofd en je hele neus in, want het werkt preventief. Heb je last van irritatie, bijvoorbeeld wordt je droog, rood, schilferige van dit soort crèmes, stop dan even mee. laat je huid even herstellen en het begin dan bijvoorbeeld met twee keer per week. Doe dat een paar weken, gaat het dan beter, doet het dan om de dag. En als dat goed gaat, smeer je dan pas weer elke dag.

Als de lokale behandeling niet werkt, of je hebt een wat ernstiger vorm van acne dan wordt er vaak voor een medicijn in pilvorm gekozen, bijvoorbeeld antibiotica. Antibiotica worden meestal gebruikt voor ongeveer een weekje, als je ergens een infectie hebt om een bacterie te doden. Bij acne wordt eigenlijk anders gebruikt, namelijk als ontstekingsremmer en dan is het ook meteen een langere periode, bijvoorbeeld zes weken. Nou, wat doen die antibiotica? Die voorkomen dat er allerlei ontstekingcelletjes naar de talgklier toe gaan en daar zit de ontsteking bij acne dus daarom heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast zorgen ze ook voor een verandering in het microbioloog. Er zijn verschillende soorten antibiotica die worden ingezet bij acne en vaak wordt het ook nog gecombineerd met lokale therapie. Het is soms even zoeken wat goed werkt voor jou. Een heel ander middel, wat soms ook wel een paardenmiddel wordt genoemd, is Isotretinoïne, een oude naam daarvoor is Roaccutane. Dit middel werkt inderdaad heel goed bij veel mensen, maar het heeft ook nadelen. Omdat het een vitamine A variant is, mag je bijvoorbeeld niet zwanger worden tijdens het gebruik van deze middel. Dit moet je ook echt ondertekenen in een formulier, zodat je weet dat dit niet mag. Ook krijgt eigenlijk iedereen last van de bijwerking droge lippen en als je al een beetje een droge huid hebt, krijg je nog een drogere huid en droge ogen, de binnenkant van je neus kan droog zijn en er zijn ook vele andere bijwerkingen, waardoor je ook regelmatig bloedonderzoek moet doen bij de dokter. Gemiddeld duurt zo'n kuur met Isotretinoïne ongeveer zes maanden. Er valt hierover nog  veel te vertellen en ik denk dat je eigen dokter of dermatoloog je hierover nog veel meer over kan vertellen.

Isotretinoine Eg 10mg Caps 60 X 10mg | Apotheek Hemifar

Naast deze behandelingen is er natuurlijk ook nog de pil, de orale anticonceptie. Die kan ook bij veel mensen voor een verbetering van acne zorgen.

En er is natuurlijk ook zeker een rol voor de huidtherapeut. Huidtherapeut kunnen peeling doen, waardoor je huid met acne ook echt kan verbeteren. Zo, dit waren in een notendop even wat meer informatie over een aantal acne behandelingen, heb je vragen over dit onderwerp, stel ze gerust via whatsapp of mail naar info@novelanederland.nl